Wire Data, voor de draad ermee!

Hoewel bedrijven steeds meer investeren in tooling om maar een glimp op te vangen van wat er nou echt omgaat in onze business kritische infrastructuren blijft het zoeken naar de bekende speld. Maar er is hoop, het nieuwe meten is gearriveerd! Of beter gezegd het nieuwe meten is herontdekt.

Alles wat je moet weten om gedegen beschikbaarheids- en performancemanagement en ketenmonitoring te kunnen doen ligt besloten in iets wat er altijd al was, onze kabels. Immers alles wat zich op een infrastructuur afspeelt verloopt over de kabel. Als we dat kunnen oppakken en ontrafelen weten we precies wat er gebeurd is of wat er gebeurt in real time, 24×7 en 365 dagen per jaar.

Big Data

Een aantal spelers in de markt maken gebruik van dit principe en verzamelen en correleren deze ‘big data’ in hun specifieke oplossing waaruit een enorme hoeveelheid relevante netwerkinformatie, applicatie-informatie en allerlei dwarsdoorsnedes te halen zijn over wat er nou echt in de infrastructuur omgaat. Het verzamelen is  non-intrusive en zonder allerlei extra agents op systemen. Deze informatie wordt vervolgens gepresenteerd in sprekende grafieken, overzichtelijke widgets en dashboards. Dit geeft operationele beheerders een continue actuele status van de gehele infrastructuur op basis van bijvoorbeeld baselines. Door principes als machine learning kan tevens afwijkend gedrag worden geconstateerd en krijgen operationele afdeling inzichten die echt proactief reageren mogelijk maakt en men kan ingrijpen vóór het te laat is.

Cloud

Dit gezegd hebbende is er nog de uitdaging van het verzamelen van alle relevante infrastructurele data. Normaliter wordt gebruik gemaakt van zogenaamde SPAN (Switched Port Analyzer) poorten en/of netwerk Tap systemen. Vandaag de dag in virtuele omgevingen werkt dit vergelijkbaar maar is zeker mogelijk op basis van RSPAN (Remote Switched Port Analyzer) en ERSPAN (Encapsulated Remote Switched Port Analyzer) die hier voor worden ingezet. Uiteraard hebben we ook de uitdaging in de Cloud. Ook hier kan prima gebruik worden gemaakt van dienstverleners die eveneens op basis van virtuele tap technieken de infrastructurele data beschikbaar maken binnen Cloud oplossingen van onder meer Amazon en Microsoft.

Inzicht en controle

Met deze vernieuwde vorm van het verzamelen van relevante informatie over onze infrastructuren komen we weer een stapje dichterbij aan het inzicht en controle waar we al jaren naar op zoek zijn. De mogelijkheden zijn ongekend en hoewel de ontwikkeling van deze partijen die actief zijn in dit segment nog maar net begonnen is is het voor nu al veel belovend. De leveranciers in deze markt bieden met hun oplossingen al zoveel nieuwe inzichten die acute performance problemen in een paar klikken aan het licht brengen.

Door meer intelligente software tooling is deze vorm van big data een bron van zoveel informatie wat ons gaat helpen tot het veel beter kunnen beheren van onze infrastructuren op het gebied van performance, trending, beveiliging, troubleshooting, business kritische informatie over onze applicaties en inzicht over de gehele keten, van gebruiker tot database. Op deze manier raken we nooit meer de draad kwijt!