Drie goede redenen voor een Datacenter-consolidatie strategie

Een datacenter is één van de meest complexe onderdelen van een IT-architectuur die een organisatie kan hebben. Het vereenvoudigen of consolidatie ervan kan enorme stappen zetten om kosten en middelen te besparen.

Voor kleinere en vooral nieuwere bedrijven zijn de kostenvoordelen van de cloud vrij duidelijk. Maar voor oudere (traditionelere) organisaties, of organisaties die in het verleden overnames hebben gedaan of regionale hoofdkantoren hebben met meerdere datacenterlocaties, kunnen de voordelen van datacenter-consolidatie enorm zijn.

Als u nadenkt over datacenter-consolidatie, dan zijn dit de drie belangrijkste aandachtspunten:

  • Kostenbesparingen
  • Securityvoordelen
  • Controle

Kostenbesparingen

Dit is uiteraard een no-brainer. Consolidatie van datacentra betekent kleinere hardware-infrastructuur, wat op termijn een besparing van de overheadkosten betekent. Het gaat echter verder dan de verwachte besparingen op operationele kosten:

The real benefits of the cloud are slightly different than we originally predicted; they are less about pure cost efficiency, and more about speeding up time to market (aka agility). Every CIO and IT decision maker should be thinking about how they can use Cloud and hosting to accelerate time to market, which means turning IT from a cost center into a revenue center.” Toby Owen, Peer 1 Hosting

Er zijn een aantal redenen waarom uw organisatie mogelijk meer datacenters zou kunnen gebruiken dan nodig: een grote bedrijfsovername maakt het bijvoorbeeld misschien eenvoudiger om essentiële en uiteindelijk redundante systemen te plaatsen dan om ze allemaal in één keer bij te werken. Maar na verloop van tijd nemen de kosten alleen maar toe, vooral als u legacy-systemen in de overweging meeneemt.

Als u een consolidatiestrategie bepaalt, maar nog niet zeker bent van de stap naar de cloud, hoeft u niet volledig naar cloud te gaan om voordelen te realiseren: een modern, geconsolideerd datacenter kan al voor een enorme kostenbesparingen zorgen.

Securityvoordelen

De volgende no-brainer. Het is eenvoudiger om een kamer met 1 deur te bewaken, dan een kamer met 100 deuren. Door de hoeveelheid entry- en exitpunten tot cruciale data en applicaties te beperken zet je een enorme stap in de beveiliging ervan. Security is immers het belangrijkste hoofdpijn-dossier van iedere CIO (of zou dat op zijn minst moeten zijn). Vooral met de vele malware-aanvallen die de laatste jaren de krantenkoppen halen. Het consolideren van datacenters is een relatief eenvoudige manier om de beveiliging te vergroten. Eén datacenter met up-to-date systemen, in plaats van meerdere datacenters verspreid over verschillende locaties met (verouderde) legacy-systemen, zorgt voor minder entry- en exitpunten waardoor het eenvoudiger is om bedreigingen te detecteren.

Als het bij uw datacenter consolidatie ook gaat om het verplaatsen van gegevens naar de cloud, krijgt u ook te maken met beveiligingsaspecten. Zo bestaat er een algemene misvatting dat de cloud minder veilig zou zijn dan een fysiek datacenter dat in eigen beheer is. Dat is enerzijds logisch: Als de data en applicaties niet in het eigen datacenter staan, heb je gevoelsmatig minder controle en dat voelt als minder veilig. Echter het hebben van controle is niet hetzelfde als het hebben van een goede beveiliging.

Cloud computing is often far more secure than traditional computing, because companies like Google and Amazon can attract and retain cyber-security personnel of a higher quality than many governmental agencies.” Vivek Kundra, former US Federal CIO

Controle

Dit is niet zo’n no-brainer als de eerste twee, maar het is nog steeds logisch. Consolidatie biedt schaalbaarheid en flexibiliteit naar de toekomst. Wanneer u uw bedrijfskritische data en applicaties op één plek heeft staan, is het veel eenvoudiger om te bepalen wat, in geval van bijvoorbeeld een storing of een ransomware-attack, redundant moet worden uitgevoerd.

Het optimaliseren van uw datacenter zorgt ook voor vereenvoudiging van auditing en dus compliancy. Door lokale cloudopslag te gebruiken in plaats van één groot datacenter, kunnen internationale opererende organisaties de eventuele strikte lokale datawetten bijvoorbeeld garanderen dat gegevens het land niet verlaten.

Tot slot

Er zijn overigens ook goede redenen voor een organisatie om één groot datacenter te hebben: Zo heeft DropBox recent tegen de trends in een enorm datacenter geopend, waarbij ze afstand hebben genomen van hun eerdere gebruik van AWS en cloud computing. Gezien dataopslag hun inkomstenbron is, is dit is een begrijpelijke zet. Maar de meeste andere organisaties bewegen zich in de tegenovergestelde richting. Oracle co-chief executive Mark Hurd zei onlangs dat hij verwacht dat 80% van de datacenters van organisaties in 2025 in zijn huidige vorm niet meer zal bestaan.

Met andere woorden: Er zijn legitieme redenen om een groot fysiek datacenter te hebben, maar er zijn ook geen legitieme redenen om niet over datacenter-consolidatie na te denken.